Madárles
Csipkebogyós Madármegfigyelő Les

Tisztelt Látogató!


Szeretettel köszöntünk a Csipkebogyós Madármegfigyelő Lesben. Szívből örülünk, hogy szabadidőd kellemes és tartalmas eltöltéséhez madárlesünket választottad. Fotós leseket működtető lelkes kis csapatunk igyekszik mindent megtenni azért, hogy maximálisan jól érezd magad, és valóban szép és emlékezetes élményekkel illetve képekkel térhess haza.


A les amit fölkerestél, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet valamint a Hanyi-ér által ölelt területen fekszik, ennek köszönhetően madárvilága igen gazdag, és évszakonkénti kitekintésben is nagyon változatos.


A késő őszi – téli időszakban, novembertől-márciusig, a magevő madarak számára állandó téli etetést biztosítunk, ezzel folyamatos vonzerőt kínálva a cinege –és pintyféléknek, sármányoknak, de megfordul itt a vörösbegy, szajkó, harkályfélék, és több rigóféle is. Szintén a téli időszakban, a ragadozó madarak számára alkalmi kihelyezett élelemmel kedveskedünk (heti 1-2 alkalommal), amelynek köszönhetően olykor egy-egy egerészölyv, gatyás ölyv, héja, és egyéb ragadozók felbukkanására is jó eséllyel számíthatunk.


A nyári költési időszakban, a tavasszal kihelyezett odúkban reményeink szerint búbos banka, szalakóta, kuvik megtelepedése várható, amely fajok megfigyelése és fotózása a madárbarátok egyik legkedveltebb elfoglaltsága.

A madarakon kívül jelentős a terület emlős állománya is, első sorban őz, nyúl, róka megjelenése fűszerezheti programunkat.


Amit kérünk, hogy itt tartózkodásod során tarts be Te is:


·        A les látogatása kizárólag előre bejelentkezéssel, az alábbi időszakokban lehetséges:

o   7:00 – 12:00 óra között

o   12:00 – 16:00 óra között

o   16:00 – 19:00 óra között (csak nyári időszakban)

(Igény esetén az egyes szomszédos időszakok tetszés szerint összekapcsolhatók.)

A les folyamatos és megbízható működése érdekében –figyelembe véve a területen élő madarak emberi zavarásra való fokozott érzékenységét–, a meghatározott időszakok fegyelmezett betartására a zavarás minimalizálása és az élőhely háborítatlanságának hosszú távú megőrzése miatt van szükség.

 

·        A választott időszakon belül, azt megszakítva a lest elhagyni nem szabad. Ezért mindenképp célszerű pl. a folyóügyeket a les elfoglalását megelőzően elintézni.

·        A megfigyelő lesben és annak környékén lehetőleg teljes mértékben kerüljük a zajt, kizárólag a halk, csendes beszéd a megengedhető. A mobiltelefon aktív használatát (bármely hangjelzés, illetve hívások fogadása, indítása, beszélgetés, stb.) a lesben tartózkodás ideje alatt kérjük mellőzni.

·        A helyszín elhagyását megelőzően, a Látogató köteles a lest maga után szabályszerűen bezárni.

·        A látogatás során esetlegesen tapasztalt bármely rendellenességet, szokatlan vagy esetleg furcsa dolgokat, stb., kérjük, hogy haladéktalanul jelezd a +36 70 633 3091 telefonszámon.


·        Kérjük, hogy a lest és annak tartozékait szíveskedj rendeltetésszerűen használni, hogy az utánad érkezők is ugyanúgy rendben találják, ahogyan azt Te átvehetted.


·        A lesnél szemetest semmilyen formában nem üzemeltetünk, ezért kérünk, hogy az esetlegesen keletkező szemetet maradéktalanul szíveskedj magaddal vinni.

Tájékoztatunk, hogy a les és szűkebb környezete a biztonságos működtetés valamint a hatékony megfigyelési adatgyűjtés érdekében állandó megfigyelés alatt áll, az objektum körül történő események és mozgások mind rögzítésre és e-mailben továbbításra kerülnek.


Felhívjuk egyúttal szíves figyelmed, hogy Pély külterületén további megfigyelő leseink is működnek, amelyek szintén fölkereshetők. Ezzel kapcsolatban kérünk, érdeklődj telefonon, vagy kísérd figyelemmel elektronikus oldalaink tájékoztatóit.

 

Köszönjük szépen együttműködésed, kívánunk tartalmas és kellemes időtöltést!

 

Tisztelettel és üdvözlettel:


Pély Község Önkormányzatának vezetői,


valamint 


Vágány Zoltán

geográfus, fotográfus

+36 70 633 3091

                                   

A Csipkebogyós Madármegfigyelő Les látogatási díjszabása (2022. évben)

latogatas
Citromsármány_k
Egerészölyv_1_k
Egerészölyv_4_k
Kékcinege_1_k
Kékcinege_2_k
Kékcinege_3_k
Meggyvágó_k
Széncinege_1_k
Zöldike_1_k
Csipkebogyós_Les_k
Egerészölyv_2_k
Egerészölyv_3_k
Fiatal_tövisszúró_gébics_k
Karvaly_k
Meggyvágó_2_k
Szajkó_1_k
Szajkó_2_k
Veréb_k
Zöldike_2_k